ZITTING 20 JUNI 2024

BELDHOUWWERK VAN Herman Cornelis
Een vinger in de pap hebben.

Nu algemeen verwacht wordt dat N-VA zijn absolute meerderheid in oktober kwijt gaat spelen en de Maarten hardnekkig zal blijven weigeren om met het VB scheep te gaan, wordt er binnen de linkselende partijen al een aardig stukje armworstelen opgevoerd om zich in een goede positie te wringen ten einde na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober mee "een vinger in de pap" te krijgen (lees: zich in een lucratieve schepenzetel te kunnen hijsen).

Als we een plaatselijke krantenreporter mogen geloven zit ook de partij Groen te vlassen op zo "een vinger in de pap".
Helaas hebben ze vandaag een majeure uitschuiver gemaakt die hun kansen dreigt te verknoeien om mee aan de vetpotten van de macht te kunnen aanschuiven...

Geniet mee van agendapunt 22 "Vlaggen in Schoten" en merk hoe Groen zich bekent tot regelrecht Belgisch nationalisme (uiteraard is en blijft nationalisme voor Groen wel vies en verwerpelijk als het Vlaams is!). Zij wensen het fier wapperende tricolore dundoek niet bezoedeld te zien door de nabijheid van dat braakneigingen opwekkende zwarte beest op een gouden veld...

Bij monde van Groen raadslid Brecht Verwulgen vernemen we dat de Belgische vlag die het gemeentehuis dient te sieren in een belabberde toestand verkeert... het rode deel hangt er uitgerafeld en half afgescheurd bij.
Bijkomend wordt opgemerkt dat tegen de nationale feestdag van 21 juli er nog veel te veel Vlaamse leeuwen wapperen. Het heeft er sterk de schijn van dat de Groenen dit ervaren als een soort provocatie...
(Of misschien gewoon een visje dat argeloos wordt uitgegooid in de hoop dat de verweesd achtergelaten belgicistische liberalen in Schoten zullen bijten en in oktober op Groen stemmen?)

We hoeven u zeker niet te vertellen dat dit aanleiding geeft tot enkele vinnige reacties van zowel Tom van Grieken (VB) als van burgemeester Maarten de Veuster (N-VA).
Zo'n buitenkansje om die groene staatsnationalisten eens op hun plaats te zetten laat je gewoon niet ongebruikt liggen!

Bekijk en beluister even onderstaande video:

Voor de rest zal 'legalist' Maarten (geen piepkenduik!) toch nog iets zeggen... maar aangezien wij geen productiehuis van langspeelfilms zijn verzoeken wij onze bezoekers die nog meer willen horen om het audioverslag te raadplegen. Starten op 1:46:38 voor agendapunt 22.

Over dat vlaggen op 17 februari (herdenking van de afgestorven leden van onze koninklijke familie) hebben we zo'n kleine twintig jaar geleden onze mening reeds geventileerd op deze webstek.

Overigens weze opgemerkt dat dit niet de eerste keer is dat onze groenen vlak voor gemeenteraads-verkiezingen uitpakken met hun bezorgdheid rond te weinig Belgische en te veel Vlaamse vlaggen.


Zoals we gewend zijn is korpschef Jack Vissers present om vragen te beantwoorden.

Korpschef Jack Vissers

Vandaag slechts twee vragen: raadslid Piet Bouciqué (VB) wenst bij agendapunt 4 'Aanpassing Politiereglement' te vernemen welk de grootteorde is van de problematiek rond het misbruik van lachgas in onze gemeente.

Tweede vraag van zelfde interpellant: Is het niet aangewezen om een ontradings- of sensibiliseringscampagne te organiseren om de jongeren te overtuigen niet met dit gevaarlijke spul te experimenteren?

Volgens onze korpschef is de problematiek beheersbaar.
Juiste cijfers heeft hij niet bij de hand maar zullen onverwijld bezorgd worden.

Ontradingscampagnes werden in het verleden reeds georganiseerd.

rollover


Schepenen Hendrickx en Valkeniers

Schepen Iefke Hendrickx (N-VA) - foto1 rollover - komt vandaag in actie bij de agendapunten 9 en 25.
Enerzijds 'Reglement Tussenkomst Bijstand KIOS in erkende Kinderopvanglocaties - Groepsopvang' en op het einde van de zitting in de VARIA over inschrijvingsproblemen voor de scholen.

Schepen Paul Valkeniers (politieke aanhorigheid niet meer duidelijk) - foto 2 in rollover - reageert op vragen aangaande agendapunt 17: 'Wijzigingen Rechtspositieregeling Gemeentepersoneel'.

Volgens de schepen betreft het "wijzigingen die decretaal opgelegd zijn waardoor we weinig keuze hebben"

Wie meer informatie wenst kan het audioverslag beluisteren onder de punten 9, 17 en 25.

rollover

Een overzichtelijke uitleg kregen we bij agendapunt 12: 'Jaarverslag Organisatiebeheersing 2023'.

Onze algemeen directeur - foto 1 in rollover - trekt hiervoor meer dan een half uur uit om college en raadsleden de nodige toelichting te verschaffen bij dit jaarverslag.

Tussendoor springt ook onze financieel directeur in met aanvullende uitleg. Zie foto 2 in rollover.

Dit volledige agendapunt 12 is duidelijk te beluisteren in het klankverslag van de zitting. Start op 28:30.

Algemeen en Financieel Directeur
rollover


Schorsing: een welkome gelegenheid voor een informele babbel.

Babbel tijdens schorsing
rollover

babbel babbel2


Gemeentelijke ambtenaren en fractie Groen
rollover
Gemeentelijke ambtenaren druk in de weer om de vergadering in goede banen te leiden.
Met daarachter een kiekje van Peter Arnauw van fractie Groen.



Peter Arnauw en Paul de Swaef

Groen raadslid Peter Arnauw heeft terecht een reeks vragen rond de staat van het dossier 'Havenplein'. foto 1 in rollover.

Het antwoord van schepen Paul de Swaef (N-VA)
- foto 2 - bevat enkele bizarre beweringen die tot nadenken nopen...
Neem nu deze: "Laatste 5 jaar 1,6 % woon-eenheden bijgekomen in Schoten: laagste ooit, helft daarvan Wonen aan de Vaart... laagste in Vlaanderen."
Ons lijkt het niet erg duidelijk of de schepen deze gang van zaken nu betreurt of toejuicht.
De schepen zou toch moeten weten dat eens het project 'Havenplein' en het verkavelingsproject 'Geuzenvelden' (schapenweide) afgewerkt is, het definitief gedaan is met verkavelingen van enige omvang.
En zullen we daarna normaliter dus lager dan laagst blijven scoren qua aanwas van woon-eenheden.

rollover
Uiteraard zullen er nog wel sluipwegen gevonden worden om aan het groen te knabbelen of om torenflats neer te poten. Tenslotte zijn de ronkende verklaringen van ons bestuur tegen verstedelijking weinig geruststellend als we naar hun daden kijken ...

Al even bizar is de zoveelste verklaring van schepen De Swaef dat "een omgevingsvergunningsproces zeer transparant is... heb ik al 5 jaar lang proberen uit te leggen".
Inderdaad schepen, op papier lijkt dat inderdaad zo,  maar in de praktijk blijken er zoveel obstakels op te rijzen dat er van die aangekondigde transparantie niet veel overblijft.
De grootste frustratie is wel het opvallende gemak waarmee opmerkingen en/of voorstellen van burgers én gecoro van tafel kunnen geveegd worden.

Op 1:27:30 is dit agendapunt 20 perfect te beluisteren in het klankverslag.


Veronique

Schepen Veronique d' Exelle (N-VA) - zie foto - wordt door raadslid Maya de Backer (Groen) aan de tand gevoeld in verband met het verdwijnen van de laatste bankautomaat op Deuzeld.

De schepen weet te vertellen dat ze deze gang van zaken eveneens betreurt en wijst erop dat haar partij in het parlement reeds meermaals pogingen ondernomen heeft om gemakkelijker betaalautomaten te kunnen installeren in winkels.
Dergelijke voorstellen worden echter steevast afgewezen door Vivaldi...

Veronique heeft contact opgenomen met banken om een oplossing voor het probleem te zoeken.

De volledige discussie rond dit agendapunt 24 is te beluisteren in het klankverslag. Start op 2:04:14



burgemeester Maarten de Veuster

Een dromerige burgemeester, toch niet aan 't mijmeren over de keuze van eventuele coalitie-partners nu in persprognoses getwijfeld wordt aan het standhouden van zijn absolute N-VA meerderheid?
En de kandidaat schepenen binnen CD&V en Groen zich al volop aan het profileren zijn!

 

Onze belhamelredactie werkt aan een informatief artikeltje (met ludieke prent) rond de eventuele moeilijkheden bij de Schotense coalitievorming mocht N-VA haar absolute meerderheid kwijtspelen.