DRESDEN 75 JAAR GELEDEN

Terreurbombardement op Dresden

Vandaag 13 februari precies 75 jaar geleden startte het verwoestende terreurbombardement op de cultuur-historische stad Dresden, het 'Florentië aan de Elbe'.
Gedurende drie dagen werd door Engelsen en Amerikanen een enorme hoeveelheid bommen gedropt op deze stedelijke cultuurparel hoofdzakelijk bevolkt door bejaarden, vrouwen en kinderen alsmede volgepakt met vluchtelingen uit het oosten....

Alleen al bij de eerste raid door 244 Avro Lancaster RAF-bommenwerpers (om 21u30') werden 529 luchtmijnen afgeworpen gevolgd door 1.800 brand- en brisantbommen (enkele 'blockbusterbommen' incluis) goed voor 900 ton in totaal. Een tweede aanvalsgolf voegde daar nog 1.180 ton brandbommen aan toe + 600.000 kleine staafbrandbommen.

De volgende ochtend was het de beurt aan de Amerikanen om met 311 Boeings B-17 een slordige 700 ton explosieven te droppen. Een dag later werden ook de randgemeenten nog 'bewerkt'.

Deze terreurdaad veroorzaakte een alles verschroeiende vuurstorm (1480°C) die ook nog alle zuurstof wegsneed.

Pikant detail: er zaten ook bommen met een tijdmechanisme tussen om brandweer en hulpverleners te treffen.

Over het totaal aantal doden van deze oorlogsmisdadige slachting onder de burgerbevolking gaan we niet redetwisten: de cijfers variëren van 25.000 tot 300.000 en meer. We vermelden alleen dat in het boek "Deutschland heute" eind jaren 1950 uitgegeven door het "Presse- und Informationsamt der Bundesregierung" en met het 'imprimatur' van de bezetter sprake is van meer dan 250.000.

Als Schotenaar dienen we nog te vermelden dat een van de aanstokers van deze perfide oorlogsstrategie (moral bombing) niemand minder is dan ons Schotense oorlogsidool Churchill samen met 'bomber/butcher' Harris, zijn trouwe uitvoerder.

De voorbije tijd is een Verschaevestraat en het Delwaidedok van naam veranderd. Het wordt tijd dat Schoten het voortouw neemt en eindelijk de 'grote jongens' aanpakt.


13-feb-2020

 

Nabeschouwing:

Ondertussen zijn de doden begraven en is het grootste deel van de stad heropgebouwd. Van de psychologische gevolgen is het volk nog lang niet hersteld.

De oikofobie, zeg maar de zelfhaat die het gebroken volk werd aangepraat heeft geleid tot de 'wir-schaffen-das' waanzin...

En dat zou wel eens vernietigender kunnen zijn voor het Duitse volk dan de genocidale bombardementen die zoveel mensenlevens en cultureel erfgoed hebben vernietigd.

 

>>> belhamelstartpagina