ZITTING 28 MAART 2024

OPEN DEUR INTRAPPEN

We trappen hier echt een open deur in als we u vertellen dat onze politici stilaan in volle verkiezings-modus zitten...


Zie, ginder zit hem die lastige vragensteller...
rollover

Een rustige achtergrond voor de collegeleden is nog niet voor morgen en een terugkeer naar de raadzaal is al helemaal uitgesloten want dan zou de CO2 concentratie al vlug de alarmdrempel bereiken... Moet dat de voorbije jaren dan echt ongezond geweest zijn tijdens de zittingen in de raadzaal? Of valt dit onder de klimaathysterie?
Achter de voorste foto in de rollover zien we voorzitter Lieven de Smet (N-VA) speuren in de zaal terwijl zijn burgervader alleen maar oog heeft voor zijn smartphone..


Jack Vissers

Wie alvast een pluim verdient is onze korpschef Jack Vissers: ondanks het vele werk met het politioneel en organisatorisch voorbereiden van de Scheldeprijs staat de man paraat om toelichting te verstrekken bij politionele agendapunten en om vragen van raadsleden te beantwoorden.


Schepen van cultuur met een bijpassende achtergrond...
rollover

Cultuurschepen Christof Victor (N-VA) met 'passende' achtergrond...


Burgemeester Maarten de Veuster
rollover

In agendapunt 6 gaat het over de voorlopige vaststelling van de straatnaam 'Venpad' voor het steegje tussen Paalstraat en parking 't Ven.

Socialist Kurt Vermeiren oppert dat er helemaal geen rekening is gehouden met met de georganiseerde burgerparticipatie van enkele jaren terug. "Onrespectvol" volgens Kurt tegenover de deelnemers aan die burgerparticipatie in 2019.

Zelfde teneur bij Erik Block (cd&v) die nog een stapje verder gaat en de verdaging van dit punt vraagt. Gewoon omdat hij vindt dat er menig creatief voorstel in die burgerbevraging zat. Graag dus nog eens terugkijken naar de voorstellen van die participatie.

Na weifelende antwoorden van de N-VA-schepenen Christof Victor en Paul De Swaef vraagt Dieter Peeters (cd&v), net als zijn partijgenoot Erik, de stemming over het uitstel van dit agendapunt.

Burgemeester Maarten de Veuster (N-VA) - zie rollover hierboven - is er blijkbaar niet gerust in en terwijl voorzitter Lieven reeds aanstalten maakt om over dit voorstel te laten stemmen vraagt onze edelachtbare nog snel het woord.

Eén zinnetje uit deze burgemeesterlijke tussenkomst willen we onze bezoekers niet onthouden: "Ik ga dat niet uitstellen". En daarmee weten alle N-VA verkozenen hoe ze moeten stemmen... en is meteen de uitslag van de stemming bepaald: geen uitstel.

De hele discussie is voor geïnteresseerden te volgen in het audioverslag: start op 23:00.


Coca-cola schepen Iefke Hendrickx

Schepen Iefke Hendrickx (N-VA) - zie foto - antwoordt hier op een vraag van Peter Arnauw (Groen) die vraagt of er ten behoeve van jongeren een politieke markt kan georganiseerd worden om alle partijen te horen. Hij stelt meteen voor om de Kaekelaar daartoe te reserveren.

Schepen Iefke deelt de bezorgdheid van Peter en vindt het belangrijk om jongeren op vroege leeftijd te "edukeren".
Sorry, maar ook met de beste wil: van het verdere antwoord van Iefke hebben we weinig of niets meegedragen, leek ons erg verward.

Helemaal verward was de tussenkomst van Erik Block (cd&v) die stelde voor om de politieke partijen zelf zo'n informatieronde voor jongeren te laten organiseren en dit met de steun van de gemeente!

Dit van de pot gerukte voorstel lokte een nuchtere en terechte reactie uit van onze burgemeester: "om het proper te houden" geen gemeentelijke steun voor dergelijke initiatieven van politieke partijen.

Dit punt 24 kunt u desgevallend volledig beluisteren in het audioverslag. Starten op 1:35:34.


Uw burgervader vult de antwoorden van zijn schepenen regelmatig aan
rollover
Burgemeester Maarten de Veuster (N-VA) - zie bovenstaande rollover - trekt net geen tien minuten spreektijd uit om een nieuwe, verlengde (99 jaar) en uitgebreidere (bijkomende percelen met de schuur en de serres) erfpacht tussen de gemeente Schoten en 'De Vier Notelaars' te verdedigen. Betreft de percelen aan de Wijtschotbaan.

De burgemeester vindt 'De Vier Notelaars' een zeer waardevol project binnen de gemeente Schoten en wenst deze v.z.w. dan ook alle mogelijke ontplooiingskansen te bieden.

Start op 1:02:09 in het audioverslag (agendapunt 19) om dit punt desgewenst volledig te volgen.


Schepen Walter Brat  en burgemeester Maarten de Veuster.
rollover

In agendapunt 25 ontfermt Peter Vanaken (VB) zich over de bezitters van zonnepanelen op een rijhuis.
Peter vindt dat deze mensen gediscrimineerd worden omdat zij voorlopig niet kunnen genieten van het volledige rendement van hun panelen: zij hebben momenteel niet de mogelijkheid om een thuislaad-station te installeren en kunnen hun eventueel reeds aangekochte (of aan te kopen elektrische wagen) dus niet met eigen geproduceerde stroom opladen.

Peter roept ons bestuur op om dringend na te denken over het toelating verlenen voor het plaatsen van uitklapbare laadpalen welke aan de gevel of in voortuintjes geplaatst kunnen worden. Er bestaan immers reeds systemen die net als regenwaterpijpen tegen de gevel kunnen geplaatst worden, drie meter hoog zodat voetgangers niet gehinderd worden.

Alweer schiet een vraag van dit VB-lid in het verkeerde keelgat bij ons bestuur.
Schepen Walter Brat (N-VA) - zie foto hierboven - is teleurgesteld over de vraag van Peter en vindt dat het gemeentelijk duurzaamheids- en energiebeleid als achterlijk wordt voorgesteld... (?)

Vervolgens wordt schepen Paul de Swaef (N-VA) de kans gegeven om een ellenlange lijst van energieprestaties voor te lezen die dit bestuur reeds heeft verwezenlijkt of op het programma heeft staan. De door Peter opgeworpen problematiek wordt slechts terzijde even aangeroerd.

Ook de burgemeester - zie foto 2 in de rollover hierboven - krijgt het alweer op de heupen en begint kuren te krijgen als handen voor het gezicht slaan en ostentatief achterover leunen...

Peter wijst er nog op dat hij zeer tevreden is met heel wat duurzaamheidsmaatregelen van ons bestuur maar dringt nogmaals aan om een oplossing te zoeken voor de bewoners van rijhuizen met zonnepanelen en een elektrische wagen.

Met deze eigenaardige methode van reageren wil ons bestuur blijkbaar een goedkoop excuus zoeken om niet te moeten ingaan op het voorstel van Peter.

Voorzitter Lieven de Smet (N-VA) doet er nog een schep bovenop door het punt af te sluiten met: "Gelukkig dat u op de List woont, waar dat u ook plaats genoeg hebt volgens mij...".
Neen Lieven, dit is geen taal van een neutrale voorzitter deze persoonlijke veeg uit de pan.

Schepen Paul de Swaef

Hierboven op de foto schepen Paul de Swaef (N-VA) die "heel vrolijk" werd van de vraag door Peter gesteld. De schepen hoopte immers "in de komende 10 minuten" te kunnen aantonen dat we misschien af en toe in een andere gemeente wonen. Het aflezen van zijn lijstje met duurzame energieprojecten haalde echter nauwelijks 5 minuten...
Beter leren chronometreren, Paul. 

Hieronder een korte video met de reactie van de burgemeester:

 

Om heel dit punt 25 te volgen start u op 1:42:08 in het audioverslag.