DUNKELFLAUTE

Een woord dat internationaal opgang maakt, opgedoken uit het Duits.

Betekenis: dunkel (donker) en Flaute (windstilte), een weersgesteldheid die optreedt als het zwaar bewolkt of nacht is samen met weinig of geen wind.

Bij zulke weersgesteldheid zal slechts een zeer geringe hoeveelheid elektrische stroom opgewekt worden door zonnepanelen en windturbines, ook als we ons Vlaamse landschap volgestouwd hebben met die alternatieve stroomopwekkers en de erbij horende hoogspanningslijnen.

Op zulke momenten moeten we kunnen terugvallen op traditionele elektriciteitsopwekking: atoomcentrales gesloten door de groene ayatollahs, zelfs geen aanstalten om de nieuwe veiligere thoriumcentrales een kans te geven.... zal dus moeten uitgekeken worden naar nieuwe gascentrales en niet één of twee, maar een hele reeks om op zulke Dunkelflaute-momenten de elektriciteits-productie over te nemen.

Wordt niet simpel: wie zal er in ons dichtbevolkte Vlaanderen zo'n gascentrale nog in zijn omgeving willen? En wie gaat de bouw willen financieren, wetende dat zijn centrales een ruim deel van het jaar op non-actief zullen staan?

Ach, zullen onze klimaatfreaks zeggen, dan speelt de Europese solidariteit en krijgen we stroom van onze buren. Kan best zijn maar zeker niet goedkoop en overigens hoogstwaarschijnlijk opgewekt met atoomcentrales of centrales op fossiele brandstoffen.


Tegen 2035 geen auto's meer produceren met diesel- of benzinemotoren, op iedere hoek van de straat een laadpaal en toch nog hardop dromen van dit alles operationeel houden met alternatieve, duurzame CO2 vrije stroomopwekking...

Veel succes gewenst !


Groene toekomst