MORTSEL 5 APRIL 1943: "PER VERGISSING" volgens de VRT


We hoorden het de nieuwslezer vandaag op VRT parmantig zeggen: het was "per vergissing" dat er ook bommen op burgerdoelen vielen bij de Amerikaanse bombardementsraid op Mortsel in 1943.

Met een tachtigtal bommenwerpers uitrukken om een kleine 250 ton bommen te droppen boven een stad
en dan 'per vergissing' burgerdoelen treffen....

Het 'palmares' van de Amerikaanse bommensmijters was dan ook ontstellend: net geen 1000 doden waaronder niet minder dan 209 kinderen.
Als onze nieuwslezer enige moeite had gedaan om wat oorlogsgeschiedenis door te nemen had hij geweten dat de bombardementspolitiek van de Westerse geallieerden er toen in bestond niet zozeer de wapenfabrieken te treffen (in dit geval de Erla) maar vooral de woningen van de arbeiders in de omgeving. Uiteraard een oorlogsmisdadige tactiek, maar in geval van eindoverwinning kom je daar gemakkelijk mee weg.

Oude-God1943

Mortsel na Amerikaans bombardement


Onze gemeente Schoten was solidair met de slachtoffers en organiseerde een orgelrecital ten voordele van de geteisterden. Om de geit en de kool te sparen is op de affiche sprake van een "ramp"....

Orgelrecital ten voordele van het Amerikaanse terreurbombardement op Mortsel


77 jaar na de feiten is de VRT nog steeds niet mans genoeg om ter zake betrouwbare informatie te verstrekken, liever herhalen ze de mythes die de Amerikanen lanceerden om hun misdaden te maskeren.


                                                                                                                                                                           5 april 2020