DE POORTERS VAN BABELJef Elbers' DE POORTERS VAN BABEL


“De poorters van Babel”, door auteur JEF ELBERS een politiek incorrecte mythe genoemd, houdt het midden tussen een thriller en een parodiërend politiek pamflet.

De schrijver (beter bekend als auteur en zanger van even incorrecte luisterliedjes – met diverse langspeelschijven op zijn actief -) heeft er wel voor gezorgd zich niet zonder meer als offerlam aan te bieden voor het centrum van selectieve scherprechters.
De “racistische” uitspraken legt hij namelijk niet in de mond van zijn hoofdpersonage maar wel in deze van diens tegenspelers en “foute” figuranten.

Het zijn trouwens niet de Islam of de moslims die op de korrel worden genomen (in tegenstelling met wat de - overigens minder geslaagde - voorpagina kan doen vermoeden) maar wel de inheemse platbroekencollaborateurs.

Het verhaal speelt zich af in een toekomstig onafhankelijk Vlaanderen dat verbazingwekkende(?) gelijkenis vertoont met het huidige België….  zelfs de RIJKSWACHT met zijn MOBIEL LEGIOEN is terug in het leven geroepen en de “alternatieve” en “interculturele” houttorren zetten hun destructieve knaagwerk ijverig verder.

De verwijzingen naar het huidige maatschappelijke ziektebeeld zijn legio en sommige patiënten zijn herkenbaar via doorzichtige pseudoniemen zoals KARDINAAL GOEMINNE of ZWEMCOACH-BRULBOEI JEAN-PIERRE SERKEYN. De politieke partij “VLAAMS & VERSTANDIG” bevindt zich (nog steeds) achter een hermetisch en steriel cordon en enkele giftige pijltjes vanwege de auteur worden haar retrospectief niet gespaard….

Nu en dan wordt er summier gerefereerd naar weinig gekende historische feiten en nog minder bekende islamitische weetjes zoals: “… dat moslims die op oorlogsvoet zijn
(de djihadi’s) van hun religieuze plichten ontslagen zijn voor de duur van hun heilige oorlog”.

Het centrale thema draait dan ook rond een complot dat het op poten zetten beoogt van een eerste (?) KALIFAAT (waar dus de Sjaria van toepassing is) op Europese bodem. Niet voor niets dat het boek opgedragen is aan het werk van JEAN RASPAIL “Le Camp des Saints” (1973!) dat de invasie van Europa door miljoenen anderslanders beschrijft.

Jef Elbers schuwt geen smeuïge taal, maar het zal een kniesoor zijn die daarom maalt in een westerse cultuur waar vuile onderbroeken-“humor” en latrinegrafiek als intellectuele maatstaf gelden. Ook dat aspect krijgt dus een accentje.

Een zelfde stijl en ritme herkennen we ook in een vorig boek van de schrijver: “CHORWON” uit 1986 dat van zulkdanige kwaliteit – en actualiteit ! -  is, dat het smeekt om verfilmd te worden. Maar dat is letterlijk een ander boeiend verhaal.

Vava.

 

 

256 blz. €12,50 (excl.verz.kosten)  Uitgeverij Egmont, Madouplein 8 bus 2, 1210 Brussel.


www.uitgeverijegmont.be
 

0472 60 35 52