Op 15 december 2005 zet de Schotense gemeenteraad het licht op groen voor een appartementsblok vlak achter de Villa Ullens. De verkoop van het domein, samen met het erbij horende bouwproject, wordt éénparig en zelfs zonder discussie of opmerkingen goedgekeurd.
Ja u leest het goed: 'éénparig' dus ook door Groen! én door de schepen van ruimtelijke (wan)ordening.

DOSSIER
VILLA ULLENS

VILLA ULLENS

KORTE HISTORIEK

Onder burgemeester Imler wordt het hofke met villa Ullens onteigend: het toenmalige bestuur wenste hier mettertijd een compleet nieuw gemeentehuis neer te zetten.

Midden de jaren '70 van vorige eeuw begint echter ook in Schoten het milieubewustzijn te groeien en komt het enkele jaren later zelfs tot acties en betogingen in onze gemeente, o.a. tegen de sloop van het vlakbij gelegen al even pittorreske hofke De Bruyn. Vooral manifestanten van CVP-signatuur verslijten hier heel wat schoenzolen.
Niet uit liefde voor de natuur,zoals later zal blijken, maar om op deze manier de socialistische meerderheid voetje te lichten. Wat nog lukt ook bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982.

 

 

Imler

Helaas voor dit aan de overzijde van de Churchilllaan liggende hofke De Bruyn brengt deze politieke machtswissel geen soelaas! Het wordt onder de nieuwe burgemeester notaris Tony Sebrechts gewoon gesloopt en vervangen door een overmaatse majestueuze appartementsblok.

(Hola, schrijvelaar, niet afdwalen: het gaat hier over Villa Ullens!)

Bon, ook hiermee heeft de nieuwe burgemeester blijkbaar grootse plannen, want er duiken geruchten op dat er een grote building gaat verrijzen, waarin Post- én Politiediensten zouden gecentraliseerd worden.
De Post haakt echter af, maar de dreiging van de politietoren blijft.

Tony Sebrechts
Albert v.V.Ullens

Het enige raadslid dat de dreiging inziet voor dit stemmige groene hoekje vlak bij het centrum van onze gemeente is onafhankelijk raadslid Albert Leenaerts.Einde vorige eeuw start hij een campagne voor het behoud.
En het is hem niet goed bekomen!

Hij werd hiervoor grof aangepakt in de gemeenteraad, kreeg allerlei 'troetelnaampjes' naar zijn hoofd geslingerd (we gaan ze hier niet meer herhalen, ze staan reeds elders op deze webstek, we willen het tenslotte een beetje deftig houden op het net) .

De Schotense kiezer dacht er echter anders over, en bezorgde in 2000 onze belhamel in één klap 1.054 stemmen, goed voor nipt geen 5% van het aantal stemmen, jammer genoeg enkele luttele stemmen tekort om de erg hoge horden van het Imperiali-kiessisteem te nemen.

Dit onmiskenbaar succes van onze Albert Leenaerts heeft bij de coalitievorming de geesten aan het denken gezet... en jawel, er werd uitgekeken naar een nieuwe vestigingsplaats voor onze Politie.

Het grappige is dat de VLD nu die pluim van de 'redding' van villa Ullens op hun hoed trachten te steken! Zij die mee de spot gedreven hebben met de 'eigenzinnige' standpunten van onze belhamel.

harrie

Dan is het enkele jaren stil gebleven rond de villa, verdween burgemeester Sebrechts van het politieke toneel en trad Harrie Hendrickx aan. Onder druk van de gammele financiële toestand van de gemeente wordt er beslist dit stukje openbaar groen te verkopen, "om de zware kosten van de nieuwe politienederzetting aan de gasketel te helpen dragen" zo werd er enkele malen gezegd op de gemeenteraad.

En gelukkig: ons bestuur legt beperkingen op aan de eventuele kopers: de villa en koetshuis dienen bewaard en gerenoveerd te worden, het domein moet gedeeltelijk toegankelijk blijven voor het publiek, alsook mag er niet getornd worden aan het groene aspect van de koop met zijn fraaie beuken.

Maar... er staat ook een paragraafje in de verkoopsvoorwaarden over uitbreidingsplannen. En hier wringt het schoentje. Bij alle mondelinge toelichtingen (o.a. op lastige vragen van die onafhankelijke ambetanteriken) sprak ons schepencollege steevast van lichte verbouwingen of aanbouw met het oog op het creëren van de nodige ruimtelijke faciliteiten voor een vlotte uitbating van een restaurant of iets dergelijks. Goed wetend uiteraard dat er volgens de gegevens in de verkoopsvoorwaarden een complete appartementsblok tot de mogelijkheden behoorde...

En de rest hoeven we u niet meer te vertellen, beste bezoeker, u kent onze 'vlijtige' raadsleden, die wisten weer van niks en hebben zonder morren de verkoop éénparig goedgekeurd: nog een appartementsblok d'r bij als kerstgeschenk voor de buurt!

En dat hebben dan weer die collegeleden bekokstoofd die zo graag hoog oplopen met hun groen Fingerspitzengefühl, hun natuurvriendelijkheid, hun zorg voor het milieu, de ruimtelijke orde...enz.enz.

Vloeken mag niet, want we gingen het deftig houden op het web.


Wenst u nog verdere randinformatie rond dit thema? Zo ja, klik HIER.

terug